Inariviikot alkavat – reippaasti yli sata tapahtumaa kokoaa alueen asukkaat ja matkailijat nauttimaan kesästä kaikilla aisteilla

18.7.2023
Inarin kunnan, alueen yrittäjien, yhdistysten sekä paikallisten asukkaiden ja mökkiläisten järjestämiä tapahtumia kertyi Inariviikkojen ohjelmakalenteriin lopulta reilusti toistasataa. Inariviikkoja vietetään 21.–30. heinäkuuta ympäri Suomen suurimman kunnan kyliä Saariselältä Sevettiin.

Inariviikot alkavat tämän viikon perjantaina Inarin kunnan teknisen toimen järjestämillä heinätalkoilla Ivalossa. Vastapäätä uuden koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteen ympäristöä sijaitsevalla maisemapellolla on tarkoitus niittää ja kerätä heinää seipäille kuivumaan sekä nauttia tietysti talkookahvit ulkoilmassa.

– Kuten muutamissa muissakin ulkoilmatapahtumissa Inariviikoilla, heinätalkoissa on säävaraus. Sadepäivien varalle on kuitenkin runsaasti ohjelmaa myös sisätiloissa ihan joka lähtöön: joogaa, saunaa, tanssikursseja, konsertteja, näyttelyitä, elokuvia, käsityömarkkinoita – ja jopa dartsileiri nuorille, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen luettelee.

Muun muassa metsäjoogaa, pyöräilyä ja emojisuunnistusta on luvassa myös kelistä riippumatta. Tarjolla on myös katuruokaa, kesäbrunssia, yhteisiä käsityöhetkiä, kyläbingoa, muisteluiltoja sekä kulttuuriympäristöpäivä.

Kylätapahtumat ja muisteluillat tuovat ihmiset ja paikat tutuiksi

Kylätapahtumat ja ulkoilmakonsertit ovat muodostaneet vahvan rungon Inariviikkojen tapahtumakokonaisuudelle jo vuodesta 2009. Kesäpäiviä vietetään tällä kertaa esimerkiksi Sevettijärvellä, Nellimissä, Koppelossa ja Riutulassa sekä Ivalossa Aurora Villagen pihapiirissä.

– Lisäksi Lemmenjoella on kultakisat sekä Lemmin Tähti -karaokekilpailu ja -tanssit. Kaamasessa järjestetään koko perheen Kesipeivi eli Kaamasen kesäpäivä. Myös Inarin kirkonkylän kyläyhdistyksen torikirppis kannattaa kurkata, suosittelee Karjalainen.

Kesän teatteriosuuden kuittaa tänä vuonna kehuttu ja koskettava Hyppää pois -näytelmä. Paikallisten nuorten lahjakkuuksien ohjaama ja näyttelemä esitys on kertomus päihteiden käytön vaaroista.

– Inariviikkoja sitoo yhteen eri tavoin luontoon liittyvät tiedot, taidot, perinteet ja muistot. Perinteitä hakeville on tarjolla paljon ohjelmaa alkaen kirjastotoimen ja kultamuseon järjestämistä muisteluilloista.

Nykysirkusta ja freestylejalkapalloa

Aiemmin ilmoitettu Race Horse Companyn Chevalier-esitys jouduttiin perumaan rahtihaasteiden vuoksi.

– Saimme tilalle hurjan lahjakkaan sirkustaiteilija Simon Llewellynin, jonka We are the Champions -esitys muovaa minkä tahansa ympäristön omaksi vaudevillesirkuksekseen.

Sirkustaiteilijan hämmästyttävien taitojen kavalkadi huipentuu Simonin maailmankuuluun jalkapallojongleerausnumeroon, joka on tasapainon, pyörittelyn ja uskomattoman tarkkuuden juhlaa.

– Kannattaa saapua ihmettelemään vaikka puolen suvun kanssa! Kaksikymmentä ensimmäiseksi ilmoittautunutta yli 7-vuotiasta pääsee osallistumaan lisäksi Simonin  freestylejalkapallotyöpajaan esitysten välissä.

Inariviikkojen infopiste sijaitsee kulttuuritila Kuulaan aulassa ja on avoinna arkisin klo 13–17. Avajaisviikolla paikallislehti Inarilaisen välissä on koko ohjelmakattaus aukeamalle painettuna ja koosteen saa tulosteena myös kirjastoista. Inariviikkojen sivuilta löytyy ohjelmakoosteet englanniksi ja saamen kielillä. Kaikki Inariviikkojen ajantasaiset tapahtumat löytyvät osoitteesta inariviikot.fi/tapahtumakalenteri.

Lisätietoja: Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546

Inariviikot on koonnut vuodesta 2009 alkaen yhteen alueen perinteisiä kesätapahtumia ja tuottanut uutta kesäohjelmaa niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin iloksi ympäri Suomen suurinta ja kauneinta kuntaa. Kunnan toteuttaman yhteismarkkinoinnin avulla myös pienet kylätapahtumat, kokeiluluontoiset kulttuuritapahtumat sekä uutta ohjelmatarjontaa kehittävät yrittäjät löytävät yleisönsä.