Kolttien Perinnetalon kesäpäivä Sevettijärvellä / Nuõrttsaaʹmi Äʹrbbvuõttpõõrt ǩieʹsspeiʹvv Čeʹvetjääuʹrest

Saamelaismuseo Siida
20.7.2024 12.00 - 14.00
Kolttien Perinnetalo
Sevettijärventie 9041, 99930 Sevettijärvi
Tapahtumaan on vapaa pääsy
Kolttien Perinnetalo_pieni_Inariviikot.jpg

Paikallinen tuohitöiden taitaja Ahti Vuoti on Perinnetalolla pitämässä työnäytöstä ja kertomassa tuohitöistä. Ahtilta saat varmasti vinkkejä myös omien tuohitöidesi korjaukseen, huolenpitoon tai puhdistukseen.
Tuohi on elävä, ekologinen ja monikäyttöinen materiaali. Entisaikaan siitä valmistettiin esimerkiksi verkon kiveksiä tai sitä käytettiin vesieristeenä rakennusten nurkkakivien ja hirren välissä. Tuohesta valmistetaan perinteisesti myös monenlaisia tuokkosia ja rasioita ja onhan se oivallinen sytykekin.
Kolttien Perinnetalo on avoinna kesäisin ja palvelee 25.6. – 28.9. ti-la klo 11-17 (su-ma suljettu). Perinnetaloon on vapaa pääsy.
Tervetuloa!
***
Pääiklaž peäʹsstuâjjčeäʹpp Ahti Vuoti lij Nuõrttsaaʹmi Äʹrbbvuõttpõõrtâst ââʹnnmen tuâjjčuäjtõõzz da mainsteʹmmen peäʹsstuâjain. Ahtist vuäǯǯak aainâs vuäʹppõõzzid jiijjâd peäʹsstuâjai teevvmõʹšše, huõllâânnmõʹšše da puʹtstummša.
Peäʹss lij jieʹlli, ekolooglaž da mäŋggpeällsaž materiaal. Tuâlʼjõžääiʹj tõʹst raʹjješ ǩiiptid da tõn õʹnneš čääʹccčårrõsân põõrti čiõkk-ǩieʹđji da preeuʹni kõõskâst. Äʹrbbvuõttlânji pieʹssest raajât še håʹt mâka ǩeeuʹlǩid, pueʹrtid da kueʹššid da tõn lââʹssen tõt lij šiõǥǥ kuäʹcǩǩnjõs še.
Nuõrttsaaʹmi Äʹrbbvuõttpõrtt lij äävai 25.6.–28.9. mââibaarǥ–sueʹvet čiâss 11–17 (pâʹsspeeiʹv da vuõssaarǥ ǩidd). Äʹrbbvuõttpõʹrtte lij määuʹsteʹmes sizzpiâssâm.
Pueʹtted tiõrvân!