Naemin näky - musiikillinen monologinäytelmä

Teatteri Paradoksi yhteistyössä Inarin kulttuuritoimi
31.7.2022 - 31.7.2022
Ivalon kirkko
Kirkkokuja 1 a, 99800 Ivalo
Ohjelmamaksu käteisellä ovelta 10 €.
Naemin näky promokuva.jpg

Näytelmä elämäntehtävän ilosta ja tuskasta

Teatteri Paradoksi esittää musiikkipitoisen monologinäytelmän, jonka nimi on Naemin näky. Se kertoo sata vuotta sitten kuolleen diakonissa Naemi von Bonsdorffin elämäntyöstä lasten hyväksi.

Naemi oli Ikaalisten kirkkoherran villikkotytär, joka aiheutti huolta harrastamalla ratsastusta, jousipyssyllä ampumista ja puissa kiipeilemistä. Kotitaloustyöt eivät tyttöä kiinnostaneet. Lukio-opinnotkin jäivät kesken, mutta sen sijaan hän valmistui diakonissaksi 1900. Pian sen jälkeen Naemi koki saaneensa Jumalalta tehtäväkseen muuttaa Inariin, jossa hän hiihtäen tai porokyydillä vieraili köyhissä kodeissa, opetti hygieniaa, sairaanhoitoa ja piti hartaushetkiä.

Lopulta Naemi osti maata ja rakennutti maailman pohjoisimman lastenkodin tiettömään erämaahan Inarin Muddusjärven rannalle Riutulaan.

Teatteri Paradoksin tuottama monologinäytelmä perustuu Naemin kirjeisiin, lehtiartikkeleihin ja muihin aikalaistietoihin. Näytelmässä Naemi muistelee ja arvioi elämäänsä 47-vuotiaana kuolemansairaana: ”En nurise, joskaan en ole päässyt siihen, että riemuitsisin ajatellessani, että minun työpäiväni ja matkani nyt päättyvät. Sain kuitenkin kokea mitä on kokonaisen antautumisen onni.”

Varhaisesta kuolemastaan huolimatta Naemi von Bonsdorff teki mittavan elämäntyön Inarin lisäksi perustamalla lastenkodin orvoille myös Viipuriin.

Näytelmän on Naemin kirjeisiin, lehtiartikkeleihin ja aikalaistietoihin perustaen käsikirjoittanut Kirsi Kangas ja ohjannut Ismo Nokelainen. Pianistina esityksessä toimii Katri Kittilä.