FI | EN | RU

Näyttelyt ja muut tapahtumat


Inarin kulttuuritoimen Kuulas-taidenäyttelytilan näyttelyt, Ivalontie 6
Avoinna arkisin klo 12–18. Vapaa pääsy.

Inarijärvi – Luontohelmemme -valokuvanäyttely

Suomen Luonnonsuojeluliitto hyväksyi Inarin Luonnonystävät ry:n esityksestä Inarijärven yhdeksi sadasta luontohelmikohteesta maamme itsenäisyyden juhlavuoden kunniaksi. Haluamme tuoda järvemme ainutlaatuisuutta tunnetuksi valokuvanäyttelyllä. Näyttely kertoo Inarijärven luonnosta, historiasta ja ihmisten kulttuurista sen rannoilla. Vesialueen erämaisuus on mielestämme säilyttämisen arvoinen!

Pyysimme inarilaisilta läheltä ja kaukaa lähettämään valokuvia näyttelyymme. Kutsu otettiin hyvin vastaan. Sitä osoittaa runsas kuvien määrä. Se kertoo myös kiintymyksestämme järviimme. Valokuvista on tehty mahdollisimman kattava esitys siitä, miten kukin meistä näkee järven eri vuodenaikoina ja erilaisissa valaistuksissa. Luontokuvia oli paljon etenkin kesältä. Historiallisten kuvien osuus oli kapea, mutta mielenkiintoinen. Eläinkuvia olisimme kaivanneet lisää.

Valokuvien lähettäjät ovat valokuvauksen harrastelijoita. Raadin valitsemina joukosta on valittu 30 suurennusta näytteille. Kaikille kuvien lähettäjille suuret kiitokset mukanaolosta! Toivotan kaikki tervetulleeksi tutustumaan järvemme tarinaan Inariviikkojen aikana. Inarijärvi - luontohelmemme valokuvanäyttelyn avajaiset on kuulaassa pe 21.7. klo 12.

Järjestäjä Inarin Luonnonystävät ry


SUOMI 100 -KANGAS

Suomi 100 -kangas kutomispisteen ideana on, että kuka hyvänsä voi kutoa ”non-stop”-tyyliin vaikka pienenkin pätkän kerrallaan Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi. Materiaalia on varattuna kangaspuiden viereen, mutta myös omaa kudetta voi hyvin tuoda mukana.

Kutomispisteen vieressä on vihko, johon saa kirjata muutamalla lauseella ajatuksia työskentelystään ja Suomi 100 -juhlavuodesta.

Kuulaan kangaspuut ovat pienikokoiset, joihin on rakennettu n.50cm leveä kangas. Loimilankana on reilu puuvillainen kalalanka ja sidoksena palttina. Loimen tultua loppuun kudotuksi, laitetaan puille tarpeen mukaan uusi loimi. Valmis kangas leikataan sopiviin osiin, ne viimeistellään ja lahjoitetaan hyvään tarkoitukseen juhlavuoden kuluessa.

Idean ”äiti” on paikallinen yrittäjä Nina Niittyvuopio.


  Arjahuovuttaa2_300.jpg

Arja Kotirannan vaihtuva huovutustaidenäyttely Inarin Galleria & Café:ssa, Inarintie 49, Inari
ajalla 16.6.–24.9.2017

Kaamasen mökkiläinen, lahtelainen ja totaalinen lapinhullu Arja Kotiranta tuo jälleen huovutustaidettaan esille Inarissa. Tällä kertaa huovutettuja tauluja ja seinävaatteita sekä Arjan muita tuotteita pääsee ihastelemaan Inarin Galleria & Café:een, osoitteessa Inarintie 47 (PaPaNan talossa).

Arjan työt ovat nöyrä ylistys luonnolle ja niistä huokuu voimakas kaipuu Lappiin. Kyseessä on myyntinäyttely. Näyttelytilassa on myös kahvila. Mikäpä kesällä sen mukavampaa kuin hörpätä kahvit ja syödä jäätelöä sekä samalla tutustua persoonalliseen huovutustaiteeseen. Lisäksi kävijän on mahdollisuus löytää itselleen mieluisaa kesälukemista, sillä näyttelyn yhteydessä on kirjojen kierrätyspiste, eli omia kirjojaan voi tuoda kierrätykseen muille luettavaksi ja samalla löytää itselleen uutta lukemista.

Tämä pitkän linjan huovutustaiteilija on luvannut pitää kesän aikana myös huovutuksesta lyhytkursseja galleriassa, mikäli kiinnostusta kyseisiä kursseja kohtaan ilmenee. Arja myös pitää työnäytöksiä näyttelyn yhteydessä, eli kävijöillä on mahdollisuus päästä näkemään miten yhdistetään eri tekniikoita ja miten taulut syntyvät.

Arja Kotiranta käyttää huovuttaessaan kahta tekniikkaa, märkähuovutusta ja neulatekniikkaa, sekä suosii kehystyksissä kierrätystä.

Näyttelyn avajaiset ovat perjantaina 16.6. klo 14–21, luvassa pientä tarjoilua. Näyttely on avoinna tiistaista lauantaihin klo 12–19 ja sunnuntaisin 12–18, maanantaisin suljettu. Lämpimästi tervetuloa!

Lisätietoja: Arja Kotiranta puh 040 501 3928 sähköposti: arjainkerikoo(at)gmail.com

P.S. Tutustu myös Facebook-sivuihin Arja Kotiranta Art 


Inarin kunnan pääkirjasto, Piiskuntie 4, Ivalo

3.–31.7.2017 Ivalon pääkirjaston näyttelytiloissa Ari Savikon Kala Exlibris 2017 –näyttely ja siihen liittyvä luento maanantaina 24.7.

Tutustu Kala exlibris 2017-näyttelyyn osoitteessa: http://www.suomenkalakirjasto.fi/kala-exlibris-2017

Ivalon pääkirjastossa esillä myös Esko Sarkkisen maalauksia.

Näyttelyihin on vapaa pääsy. Avoinna kirjaston aukioloaikoina.


Saamelaiskulttuurikeskuksen näyttelytilat, Sajos, Inari

 MerjaAlettaRanttila35kuva_300.jpg

"Dát nu šuvvá - Tuuli kuiskailee"

Merja-Aletta Ranttilan 35-vuotistaiteilijajuhlanäyttely.

Avoinna Sajoksen aukioloaikoina arkisin klo 9–17.

Saamenkäsityöpajat Sajoksessa

Inarin kylällä sijaitsevassa saamelaiskulttuurikeskus Sajoksessa toteutetaan perinteisten ja vähän modernienkin saamen käsitöiden työpajoja jälleen tänä kesänä. Työpajoissa perinteistä kiinnostuneet matkailijat pääsevät itse tekemään saamen käsitöitä matkamuistokseen ja samalla kuulevat saamen käsitöiden historiasta ja perinteistä.

Käsityöpajassa asiakkaat saavat valita eri käsityövaihtoehdoista mieleisensä ja tehdä käsityön ohjaajan avustamana itselleen matkamuistoksi. Käsitöiden teon lomassa käsityöohjaaja kertoo saamen käsitöiden historiasta ja perinteistä sekä omista käsityötavoistaan. Sajoksessa voi tehdä kesän aikana oman aikataulunsa puitteissa mm. tina- tai helmirannerenkaan, tiuhtanauhan tai pienen poronahkaisen pussukan eli sisnapussin.

Käsityöpajat ovat osa Sajoksen kulttuurillisen sisällöntuotannon kehittämistä. Käsityöpajojen tarkoitus on lisätä saamen käsitöiden tunnettavuutta ja levittää sitä kautta tietoa saamelaisista alkuperäiskansana. Käsityöpajat toteutetaan yhteistyössä Sajoksessa sijaitsevan saamen käsitöiden kaupan, Duodji Shopin kanssa.

Erilaisia käsitöitä erilaiseen tarpeeseen

Saamen käsitöillä on pitkät perinteet ja yleisesti saamen käsitöiksi ymmärretään käyttötarvikkeet, kuten vaatteet, työvälineet, taloustavarat, pyyntivälineet ja korut, jotka on tehty käsin. Myös nykyaikana käsitöiden perinteet ovat luonnonmateriaaleissa, käsityöt tehdään vanhan perinteen mukaan soveltaen uusiin työmenetelmiin ja uuteen käyttöön alueittain.

Käsityöpajat toteutetaan Sajoksen valoisassa pääaulassa maksua vastaan. Ryhmien tulee varata oma työpaja-aika, jotta heille voidaan järjestää tarvittaessa lisäohjaajia.

Sajoksen käsityöpajat toteutetaan ajalla 12.6.–18.8.2017 arkisin klo 9–17.   

Sajoksen kesän aukioloajat ma–pe:
Sajos info klo 9-17
Duodji Shop klo 10–17
Kahvila Čaiju 10–16


 Saamelaismuseo ja luontokeskus Siida, Inari

Toipilas (1888) Yehia Eweis.jpgHelene Schjerfbeck: Toipilas, 1888 Ateneumin taidemuseo.                                                 Kuva: Kansallisgalleria / Yehia Eweis

Saamelaismuseo Siida saa harvinaisen vieraan syyskesällä 2017. Suomen rakastetuimpiin klassikoihin kuuluva Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) on nähtävillä Saamelaismuseo Siidassa Inarissa 25.7.–27.8.2017. 

Ateneumin klassikot kiertävät Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Suomessa. Helene Schjerfbeckin Toipilas (1888) ja Eero Järnefelt Raatajat rahanalaiset (Kaski), 1893  ovat kaikkien suomalaisten yhteistä kansallisomaisuutta ja osa Ateneumin pysyvää kokoelmanäyttelyä. 

Helene Schjerfbeck (1862–1946) lukeutui jo elinaikanaan maamme johtaviin kuvataiteilijoihin. Toipilas on maalattu Englannin Cornwallissa St. Ivesin kylässä. Helene Schjerfbeck vieraili seudulla kahteen otteeseen 1880-luvun lopulla. Mallina oli vilkas noin kuusivuotias tyttö, jolle tuskastunut opettaja antoi mielellään vapaata taiteilijoiden mallina oloa varten. Maalaus oli valmistumisvuotenaan esillä Pariisin Salongin näyttelyssä nimellä Première verdure, ensi viherrys.

Ateneumin taidemuseon teoksia voi käyttää lähtökohtana ja aineistona paitsi kuvataiteen, myös muiden oppiaineiden opetuksessa. Ateneumin Klassikot kiertueella sivustolta löytyy keskustelunaiheita, sekä tietoa Toipilas-teoksesta ja Helene Schjerfbeckistä. 

Ohessa on internet-osoite, josta pääsee tarkastelemaan teokseen liittyvää lisäaineistoa ja katsomaan mm. videon teoksesta ja sen taustoista suomeksi, ruotsiksi ja viittomakielellä.

http://www.ateneum.fi/klassikot/helene-schjerfbeck-toipilas/

Tervetuloa Siidaan tutustumaan Toipilaaseen ajalla 25.7.–27.8.2017!

Lisätietoja saa tarvittaessa: Museoassistentti Pia Nikula puh. 040 621 2663 ja Kokoelmamestari Marjo-Riitta Rantamäki, puh. 040 571 5670.

 


Purjehduksen reittiennätys -yritys Inariviikoilla!

Inariviikkojen aikana yritetään tehdä purjehduksen reittiennätys välillä Inari–Hiiriniemi. Ennätystä tavoitellaan kaksirunkoisella purjeveneellä, Nacra 20 FCS:llä, joka lentää kantosiipien avulla veden päällä. Nopeudet ovat moninkertaiset verrattuna perinteisiin purjeveneisiin. Tapahtumaa voi seurata facebookista Foiling Centerin sivulta https://www.facebook.com/foilingcenter/


TANKAVAARAN KULTAMUSEO

Sodankylän Tankavaarassa, Kultakylän ja UK-puiston luontokeskuksen kupeessa sijaitsee maailman ainoa kansainvälinen Kultamuseo. Perusnäyttely kertoo Lapin värikkäästä kultahistoriasta. Vaskoolinmuotoisessa Golden World -rakennuksessa on näyttelyosioita yli 20 eri maasta. Ulkomuseoalueella on mm. kultahuuhtomoiden rakenteita ja koneita, kullanhuuhtojien asumuksia, kultajokien veneitä jne.

Museo on kesäkaudella avoinna joka päivä klo 9–17. Pääsyliput 12/10/6 EUR. 

 

Kultamuseon Vaihtuva näyttely ”Lapin kullan tie” kertoo kullankaivajasta, kullankaivajan työstä ja menetelmistä kultahippujen löytämiseksi sekä Lapin huuhdontakullan eri vaiheista koruksi tai korun osaksi. Näyttely on esillä ajalla 10.6.2017-18.5.2018 ja sisältyy pääsylipun hintaan. Näyttelyn teossa ovat olleet mukana: Kultamuseo, MATO Productions, Taigakoru, Paarma Design ja KeloKoru. Näyttely avoinna museon aukioloaikoina.

Yhteystiedot: 

Kultamuseo, Tankavaarantie 11 C, 99695 Tankavaara

puh. 016 626 171

info(at)kultamuseo.fi

www.kultamuseo.fi


Taitajat • Crafters

Paikallista käsityötä esillä ja myynnissä.
Ivalontie 7, Ivalon keskusta.
Avoinna arkisin. Ivalontie 7, Ivalo.