FI | EN | RU

Nukketeatteriesitys aikuisille: Alpiini-keisarin etiäinen

16:30-17:00
Inarin kunnan pääkirjasto, Ivalo

Albin 154w600.JPGRahajärven keisarin paluu

Erakko Albin Tirkkonen vierailee Inariviikoilla teatterinuken muodossa heti avajaispäivänä. Tirkkonen (1897–1958) muistetaan yhä lisänimellä Rahajärven keisari. Aikuisille tarkoitettu näytelmä perustuu eräkirjallisuuden klassikoihin kuuluvaan Kelokämppä-kirjaan (Ollikainen, WSOY 1962) sekä aikalaishaastatteluihin. Puolen tunnin mittaisen sooloesityksen esittää käsikirjoittaja Kirsi-Klaudia Kangas.

Asuessaan aikoinaan Inarissa Kangas selvitteli Tirkkosen vaiheita, sillä hän teki Metsähallituksen pyynnöstä erakosta lyhyen elämäkerran tämän vuokratupana toimivalle kämpälle. Erakko ei sen jälkeen jättänyt Kangasta rauhaan, vaan syntyi karhean kaunis Alpiini-keisarin etiäinen –niminen näytelmä, jota hän on esittänyt eri puolilla Suomea yksin, sekä teatteriryhmä Paradoksin kanssa. Kangas asuu puolisonsa kanssa nykyisin Keuruulla,

Puolen tunnin mittainen näytelmä on kertomus miehestä, jonka raisu luonne ja monet vastoinkäymiset pakottivat pakenemaan Kotkasta Inarin erämaihin. Se on kuvaus yksinäisyydestä, katkeruudesta, anteeksiannosta ja lopulta sovun löytymisestä ihmisten ja Luojan kanssa. Albin Tirkkosen motto oli: ”Hiljaa pitää miehen kairassa kulkea ja nostaa hattua kelopuulle.”

Alpiini-keisarin etiäinen 21.7. Inarissa Sajoksen saamelaiskirjastossa klo 11.00 sekä Ivalon kirjastossa klo 16.30. Vapaa pääsy.