Inariviikoilla haetaan aitoa, tunteita välittävää ja ihmisiä yhdistävää tunnelmaa

2.5.2023

Suomen suurimman ja kauneimman kunnan kesätapahtumia kootaan parhaillaan 21.–30.7.2023 järjestettävien Inariviikkojen tapahtumakalenteriin. Luvassa on tuttuun tapaan kesätapahtumia kaiken ikäisille – on ainakin kyläjuhlia, kultakisoja, lastentapahtumia, markkinatunnelmaa, konsertteja, pelimannitapahtumia, käsitöitä, retkeilyä, tanssia ja laulua ympäri laajaa Inarin kuntaa sekä tietysti Watercross-kisat Ivalossa.

– Inarin kulttuuritoimi järjestää Inariviikkojen avajaisiksi konsertin, jossa Lotta Maija ja Jutta Jessika esittävät herkkiä, luontoon tuovia ja konstailemattomattoman kauniita, omia kappaleitaan, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen kertoo.

Avajaiskonsertin tavoitteena on luoda heti Inariviikkojen alkuun aito, tunteita välittävä ja ihmisiä yhdistävä tunnelma.

Kansanmusiikkia, nykysirkusta ja freestylejalkapalloa

Inariviikot-konserttien kansanmusiikkiteema edelliseltä vuodelta saa jatkoa, kun juurimusiikkia ja väkevää tarinankerrontaa yhdistelevä Juurakko ja harmonikkataiteilija Kaisa Ristiluoma saapuvat tähdittämään konsertteja. 

Juurakko_YhdeksasTalvi_JanneMikkila_2019_press

Vuoden artistiksi Etnogaalassa 2020 valittu Juurakko risteyttää suomenkielisen blueslaulannan ja perinteisen kotimaisen soittimiston railakkaalla skiffle-asenteella.

– Juurakon rouhea blues vie ajoittain syvälle rämeelle ja toisinaan tanssittaa kepeästi laivan kannella. Yhtye ylittää musiikin tyylirajat riemukkaasti eikä kaihda eriskummallisiakaan tarinoita. Juurakko on juurilla ja mullassa kyynärpäitä myöten, kulttuurisihteeri kuvailee.

Kaisa Ristiluoma on rovaniemeläinen muusikko, säveltäjä ja pedagogi, joka vaikuttaa tällä hetkellä erityisesti Pohjois-Suomessa solistina ja tehden yhteistyötä muiden muusikoiden ja eri taiteenalojen osaajien kanssa.

– Ristiluoman harmonikka- ja runoteos Saari puolestaan vie kuulijan luonnonkauniiseen paikkaan, jossa kuulija voi hiljentyä, sulkea silmänsä ja uppoutua omaan maailmaansa.

Runsaan konserttitarjonnan ohella Inariviikoilla luvassa on luvassa nykysirkusta, kun Simon Llewellyn saapuu Saamelaiskulttuurikeskus Sajokseen. We are the champions- esityksessä hänen hämmästyttävien taitojen kavalkadi huipentuu maailmankuuluun jalkapallojongleerausnumeroon, joka on tasapainon, pyörittelyn ja uskomattoman tarkkuuden juhlaa. Omia jalkapallonkäsittelytaitoja pääsee testaamaan kahdessa kaikille avoimessa työpajassa.

Juhlavuosia ja kunnallisen elokuvateatterin aloitus Kaarteessa

Tänä vuonna Inariviikoilla juhlistetaan 40-vuotiasta Urho Kekkosen kansallispuistoa ja Ylä-Lapin moottorikelkkailijoiden 30. kertaa järjestämiä Ivalon Watercross-kisoja.

– UK-puiston luontoiltaa vietetään Ivalon kirjastossa katselemalla kuvia tuosta pohjoisen luonnon kodista, poromiehen palkisesta ja retkeilijän paratiisista, kertoo Mirja Karjalainen.

Koko perheen tapahtuma Watercross Ivalo on kansallinen kilpailu, jossa moottorikelkkaillaan Ivalojoella harraste-, semipro-, open- ja alle 600 kuutioisten lajeissa. Tänä vuonna kisa järjestetään Hotelli Ivalon rannassa.

– Kannattaa myös vilkaista tapahtumakalenterista, millaisia aktiviteetteja paikalliset matkailualan yritykset ovat tällä kertaa tuoneet ohjelmaan, kulttuurisihteeri vinkkaa.

Viime vuonna Inariviikolla vietettiin Elokuvateatteri Aslakin viimeistä kesää kunnallisena elokuvateatterina. Nyt Inariviikoilla esitetään ensimmäiset julkiset elokuvanäytökset Ivalon koulu- ja kulttuurikeskus Kaarteen elokuvateatterissa. Elokuvatarjontaa on luvassa monipuolisesti Barbiesta Indiana Jonesiin.

 

Edit 7.6.2023: Poistettu maininnat akrobatiasta ja Race Horse Companyn Chevalier-esityksestä, joka jouduttiin perumaan rahtihaasteiden vuoksi. Lisätty maininta freestylejalkapallotyöpajoista.