Inariviikkojen kävijämäärä nousi notkahduksesta – ensi kesänä juhlitaan Ivalon Pelimannipäivien 50-vuotisjuhlia

22.8.2023
Inariviikkojen tapahtumissa 21.–30.7.2023 oli yhteensä yli 10 250 kävijää, mikä palautti yleisömäärän aikaisempien vuosien tasolle. Kesän 2022 Inariviikoilla kävijöitä oli ollut vain 6 200, mikä oli kuitenkin ilahduttanut tapahtumajärjestäjiä kahden pandemian vuoksi väliin jääneen vuoden jälkeen.

Vuodesta 2009 järjestettyjen Inariviikkojen ennätyskesää vietettiin vuonna 2019, jolloin tapahtumissa oli lähes 13 000 kävijää. Viime kesänä kahden väliin jääneen vuoden jälkeen varovaisia olivat vielä sekä tapahtumajärjestäjät että Inariviikkojen kävijät, ja kävijämäärä putosi alle puoleen ennätyksestä. Tämän kesän kävijämäärätilastojen valmistuminen tuotti iloisen yllätyksen – yleisö on palannut Inariviikoille! Kävijöitä oli aikaisempien vuosien tapaan kymmenisentuhatta.

Markkinatapahtumien paluuta odottaneet saivat toivomansa, kun Inariviiikkojen ohjelmassa oli useita erilaisia markkina-, käsityömyynti- ja pihakirppistapahtumia.

– Yleisö palkitsi markkinoiden järjestäjät runsaslukuisella osallistumisellaan. Eniten kävijöitä näistä tapahtumista vetivät Matkahuolto-Kahvila Kuuputin peräkärrykirppis sekä laaturuokaa ja kädentaitoja samanaikaisesti esitelleet tapahtumat Premium Street Food sekä Kädentaitoja ja kahvia -markkinapäivä Ivalossa, kertoo kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen.

Inariviikoilla yleisöesityksille ensi kertaa avattu Kaarteen elokuvateatteri näytti Inariviikoilla yksitoista leffanäytöstä, joissa kävi yhteensä yli 500 katsojaa.

– Elokuvateatterilaitteisto on nyt otettu kokonaisuudessaan käyttöön. Saimme hyvää palautetta tilojen viihtyvyydestä ja elokuvatekniikasta. Opaskylttejä lisätään vielä ohjaamaan ihmisiä tiloihin, sillä ulkopaikkakuntalaiset mainitsivat, että paikalle oli vaikea löytää.

Watercross Ivalo veti odotetusti Inariviikkojen suurimman yleisön. Toiseksi eniten yleisöä oli Saariselän Lapland O Week -suunnistustapahtumassa ja kolmanneksi eniten Näverniemen Takaisin Ivaloon -musiikkitapahtumissa.

– Alueen yrittäjät toivat tänä kesänä Inariviikkojen toteutukseen aktiivisesti oman lisänsä. Mukana oli paljon uusia tapahtumia ja kokeiluja. Tästä on hyvä jatkaa!

Ensi vuonna Inariviikot järjestetään 19.–28. heinäkuuta. Jotain ohjelmasta tiedetään jo nyt.

– Ivalon Pelimannipäivillä vietetään ensi kesänä 50-vuotisjuhlavuotta, ja pelimannit aikovatkin juhlistaa pitkää kansanmusiikkitaivaltaan suuresti. Pelimannitapahtumien lisäksi Inariviikoille 2024 mahtuu kaikenkirjavia pieniä ja suuria tapahtumia. Nythän on lupa lähteä tavoittelemaan uusia yleisöennätyksiä, Karjalainen rohkaisee. 

Kuvassa: Takaisin Ivaloon -musiikkitapahtuman lavalla yleisöä villitsi muun muassa Malpractice. Kuvassa vasemmalta lukien Markku Pyykkönen, Jarmo Siivikko, George Bandoek Apostolakis ja Heikki Ala-Loukko. (Kuva: Petri Saastamoinen)

Lisätietoja: Inarin kunnan kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen, 040 776 7546

Inariviikot on koonnut vuodesta 2009 alkaen yhteen alueen perinteisiä kesätapahtumia ja tuottanut uutta kesäohjelmaa niin asukkaiden kuin matkailijoidenkin iloksi ympäri Suomen suurinta ja kauneinta kuntaa. Kunnan toteuttaman yhteismarkkinoinnin avulla myös pienet kylätapahtumat, kokeiluluontoiset kulttuuritapahtumat sekä uutta ohjelmatarjontaa kehittävät yrittäjät löytävät yleisönsä.