Haasteista huolimatta Inariviikkojen tapahtumat kokosivat yleisöä – aiempiin kävijämääriin silti matkaa

30.8.2022

Kahden väliin jääneen kesän jälkeen 22.–31. heinäkuuta järjestetyt Inariviikot keräsivät yhteensä noin 6 200 kävijää. Kävijämäärä puolittui edelliseen kertaan verrattuna, sillä kesän 2019 Inariviikot hipoivat ennätyksellistä 13 000 kävijän rajaa.

– Inariviikkojen kävijämäärien lasku edellisistä toteutuneista vuosista ei ollut yllätys. Ihmisten arkikäyttäytyminen on kokenut suuria muutoksia ja tapahtumiin osallistumisen kynnys on noussut. Jokainen osallistuja tapahtumissa oli tänä kesänä saavutus, josta täytyy olla kiitollinen, kulttuurisihteeri Mirja Karjalainen sanoo.

Inariviikot käynnistettiin vuonna 2008 Inarin Lapin kesä -hankkeella kunta- ja yhdistysvetoisesti. Pääpaino hankkeessa oli tapahtumaviikon yhteismarkkinoinnissa. Sittemmin tapahtumakokonaisuuden koordinointi on ollut Inarin kunnalla Inariviikot-tapahtumakokonaisuuden nimellä. Tavoitteena oli saada aikaan pysyvä, perinteikäs sekä omaleimainen tapahtumasarja Ivaloon ja Inarin kyliin. Jo hankkeen alkuvuonna markkinoinnissa ohjattiin ihmisiä Inariviikot-nettisivuille, joten tämän vuoden ohjelmalehdettömyys ei ollut niin suuri järkytys. Inariviikot-ohjelmakooste julkaistiin Inarilainen-lehdessä 13.7., jonka pystyi ostamaan 2 € hintaan kaupoista.

– Pitkään toivoimme kunnan elinvoiman kannalta tärkeitä ohjelmapalveluyrittäjiä mukaan järjestämään Inariviikkoja ja esittelemään pääasiassa matkailijoille suunnattua ohjelmaa myös paikallisille. Inariviikot on aina toiminut hyvänä kokeilualustana tapahtumille ja miksei myös uusille ohjelmapalveluille. Osa tapahtumista ottaa tuulta purjeisiin ja menestyy, osa ei, mutta kynnys kokeilla on matalampi, kun sen saa tuotua osaksi Inariviikkojen yhteismarkkinointia.

Inarin kunnan kulttuuritoimeen tuli useita palautteita markkinatapahtumien poisjäännistä. Kulttuurisihteeri muistuttaa, että Inariviikkojen tapahtumakattaus on aina kunnan, yritysten, yhdistysten ja yksityisten aktiivien voimainponnistus.

– Myös kunnan toimijoiden työnkuva kesän osalta on muuttunut koronavuosien aikana. Kulttuuritoimi järjestää koordinoinnin lisäksi Inariviikoille lähinnä muutamia täydentäviä kulttuuritapahtumia. Kirjastotoimi ei tänä vuonna voinut toteuttaa tarinailtoja, mutta järjesti Inariviikoilla maisema-aiheisen valokuvanäyttelyn ja erittäin suositun Kuolemattomien eräkämppä -pakohuonepelin. Kirjastoon suunniteltu Tapio Tynyksen vanhojen valokuvien esitys siirrettiin teknisistä syistä elokuvateatteri Aslakiin. Vapaa-aikatoimi on järjestänyt Inariviikoille liikunnallisia tapahtumia niinä vuosina, kun se on ollut mahdollista. Vaikka moni tuttu tapahtuma puuttui ohjelmistosta, nostan hattua taas niille aktiivisille paikallisille toimijoille, jotka pistivät yhteistyöllä pystyyn omia tapahtumia, kuten Kädentaitoa ja kahvia -markkinat.

Kävijämäärien mukaan yleisö näytti hakeutuvan enimmäkseen pääsymaksuttomien tapahtumien äärelle. Näyttelyissä Kuulaassa ja muissa tapahtumissa, kuten kirppiksillä, Ivalon kirjaston pakohuonepelissä ja pop up -kaupoissa oli yhteensä reilut 800 kävijää.

– Tämäkin on ymmärrettävää, mutta samalla harmillista koronan kurittamien yritysten kannalta. Liput ja osallistumismaksut ovat meillä aina olleet todella edullisia. Toivotaan, että aika on toisenlainen ensi kesänä, eivätkä ohjelmapalveluyritykset tästä poikkeuksellisesta kesästä säikähtäneet.

Inarin kulttuuritoimi tiedotti Inariviikkojen alkaessa, että moni tapahtumajärjestäjä uskaltautui mukaan vasta aivan loppumetreillä.

– Aiemmin Inariviikkoja on voitu markkinoida jo vuodenvaihteessa järjestetyiltä Helsingin matkamessuilta alkaen. Nyt suurin osa tapahtumista ilmoitettiin mukaan vasta kesä-heinäkuussa. Tämä kertoo suoraan tapahtumajärjestäjien varovaisuudesta ja on aivan ymmärrettävää. Lähdimmekin alusta asti liikkeelle sillä ajatuksella, että tänä vuonna ei ole mahdollista toteuttaa esimerkiksi koteihin jaettavaa ohjelmalehteä ja markkinointi oli maltillisempaa painottuen verkkoon, mihin oli helppo tehdä muutoksia tapahtumiin viime metreille saakka. Inarin kulttuuritoimen sometilit, Instagram ja Facebook, olivat aktiivisessa käytössä ja ne kannattaa ottaa jatkossa seurantaan.

Kulttuurisihteeri on erityisen ilahtunut siitä, että kaikesta huolimatta tänäkin kesänä tapahtumia oli laajasti ympäri Suomen suurinta ja kauneinta kuntaa.

– Toivon, että jatkossakin ihmiset innostuvat järjestämään tapahtumia omissa kylissä ja vastaavasti tekemään kulttuurivierailuja naapurikyliin. Jos joltain kylältä tai ikäryhmältä puuttui tapahtuma, kannattaa ehdottaa sellaista ensi kesäksi kyläyhdistykselle, muulle paikallisyhdistykselle tai paikallisille yrittäjille ja sen jälkeen olla tarvittaessa yhteydessä kuntaan. Tapahtumat eivät synny itsestään, ne vaativat työtä, vastuuta ja usein taloudellisiakin satsauksia. Siksi kiitos näistä Inariviikoista kuuluu yhtä lailla tapahtumia järjestämässä olleille ja niihin osallistuneille. Voimme olla ylpeitä siitä, mitä yhdessä saimme aikaan!